Gastles aan groep 8

Gastles aan groep 8

Wat is een gemeenteraad en wat doet de gemeente eigenlijk voor kinderen? Eén van de vragen waar kinderen vaak mee komen. Een goede aanleiding voor BuitenGewoon Zwartewaterland om deze en andere vragen te beantwoorden tijdens een gastles over politiek en gemeenteraadsverkiezingen op één van de Zwartelandse basisscholen. Bastiaan Tamminga heeft afgelopen maandag een presentatie verzorgt aan leerlingen uit groep 8 over de gemeenteraad en de komende verkiezingen. De leerlingen waren heel benieuwd hoe ze hun ideeën kunnen laten uitvoeren. “Hoe is de gemeente bereikbaar? Kan ik gewoon naar een loket gaan? Hoe lang duurt het dan voordat mijn idee is uitgevoerd? Hoe bereik ik een gemeenteraadslid? Kun je een wethouder gewoon bellen?”

“Wat willen jullie graag in de gemeente?”, was één van de eerste vragen die door kandidaats raadslid Tamminga aan de leerlingen werd gesteld. Al snel werd duidelijk dat allemaal tegelijk wat roepen geen zin heeft. Niemand luistert en iedereen praat door elkaar. Dit kan anders. “Net zoals bij de leerlingenraad!”, werd er geroepen door een enthousiaste leerling. “Eerst een voorstel en dan stemmen. We zijn tenslotte een democratie!”. Na een uurtje met vele vragen, filmpjes en uitleg is het hoe en wat rondom gemeenteraadsverkiezingen duidelijk. Eén ding vinden ze heel jammer: “Nog 7 jaar wachten totdat we echt mogen stemmen.”

Eén van de standpunten van BGZ is in haar verkiezingsprogramma dat het belangrijk is om met jeugd in gesprek te gaan over (lokale) politiek en welke rol (aanstaande) raadsleden en wethouders op zich zouden moeten om ideeën van jongeren te ondersteunen. Dit blijft echter niet enkel bij een standpunt. De aftrap is hier afgelopen maandag voor gegeven!

verkiezing#verkiezingen#gr2022#kies#100%lokaal#stem#uw belang#stem lijst 4#stem BGZ#BGZ

https://www.facebook.com/BuitenGewoonZwartewaterland
https://twitter.com/BuitenGewoonZw
https://www.instagram.com/buitengewoonzwartewaterland/
https://www.zwartewaterland.nl/nieuws