Koffieschenken in de Hazelaar

Koffieschenken in de Hazelaar

Het is de week van Zorg&Welzijn. Veel zorginstellingen openen deze week hun deuren zodat je eens een kijkje kunt nemen op de werkvloer. Sandra Voerman en Kira Fijn van BuitenGewoon Zwartewaterland zijn in het kader hiervan binnengestapt bij het woonzorgcentrum ‘De Hazelaar’ in Hasselt en hebben de helpende hand geboden bij het koffieschenken op woensdagochtend.
BGZ stelt in haar verkiezingsprogramma dat het uitgangspunt dient te zijn dat de inwoner centraal staat wanneer het gaat om sociale voorzieningen en maatschappelijke dienstverlening. Hieruit vloeit onder meer keuzevrijheid in de zorg voort. Wanneer er zich in thuissituaties calamiteiten voordoen waar acuut hulp nodig is (crisishulp), moet de gemeente klaarstaan en per direct een vangnet bieden om zo samen tot passende zorg ‘maatwerk’ te komen. Of het nu gaat over zorg (incl. participatie), geld (armoede en schuldhulpverlening) of ondersteuning (WMO). BGZ vindt dat maatschappelijke initiatieven alsmede activiteiten die gericht zijn op het welzijn en de volksgezondheid door gemeente ondersteunt dienen te blijven worden.

De Hazelaar vormt het centrum van de ouderenzorg in Hasselt. Wanneer de thuissituatie het niet meer toelaat dan biedt de Hazelaar optimale zorg voor ouderen op een knusse locatie. De Hazelaar omschrijft zichzelf als een thuis voor bewoners en een ontmoetingsplek voor omwonenden. En dit allemaal met een uitgebreid activiteitenprogramma, is er altijd wat te beleven. Natuurlijk staat de zorg centraal. De Hazelaar biedt verpleging en verzorging op maat in mooie, ruime zorgappartementen. Welke zorg er ook wordt verleend, de wens van de bewoner staat altijd centraal en vormt de leidraad in de geboden ondersteuning. Naast het gebouw van De Hazelaar zijn appartementen te huur voor ouderen die graag in een beschermde omgeving wonen en faciliteiten dichtbij willen benutten.

“Wat fijn is om te horen dat de bewoners, ondanks vaste tijden van verzorging, hun eigen gevoel van vrijheid blijven ervaren”, aldus Sandra Voerman. “Het lijkt me best lastig om je afhankelijk te moeten gaan voelen van anderen. Deze positieve geluiden doen me goed. Er wordt veel georganiseerd voor de inwoners en de medewerkers zijn zeer hulpvaardig en hebben altijd tijd voor een praatje.”
BGZ realiseert zich dat zorg leveren onder druk staat. BGZ zal altijd een voorvechter zijn om persoonlijke zorg en aandacht te blijven geven aan deze oudere kwetsbare doelgroep.

“Heel fijn om te zien dat er vele vrijwilligers zijn die ondersteuning bieden op allerlei gebeden. Twee willen we toch echt wel even in het zonnetje zetten”, geven Sandra en Kira aan. “Jenny en Dikkie (ze hebben liever hun achternaam niet in het artikel) schenken al tientallen jaren koffie op woensdagochtend voor de bewoners”. Op de vraag wat hen drijft geven ze als antwoord; “Dat doe je gewoon voor een ander; je moet elkaar voorthelpen!” Vrijwilligers zijn niet meer weg te denken in onze samenleving. Waardering is erg belangrijk voor deze groep en BGZ steunt dit.
Zorg opmaat is belangrijk, maar woongenot is zeker net zo belangrijk. Steeds vaker klinkt de roep om wooninitiatieven waar mensen oud kunnen worden. Binnen het concept de Hazelaar is er al een diversietijd aan woningvarianten binnen het verzorgingstehuis. Maar wat zou het mooi zijn als er meer particuliere verhuurders/ investeerders binnen Zwartewaterland zijn die zich inzetten op het creëren en leveren van (op maat gemaakte) wooneenheden. Daar is zeker behoefte aan en BGZ wil luisteren naar creatieve oplossingen en ondersteuning bieden aan die ontwikkeling.

verkiezing#verkiezingen#gr2022#kies#100%lokaal#stem#uw belang#stem lijst 4#stem BGZ#BGZ

https://www.facebook.com/BuitenGewoonZwartewaterland
https://twitter.com/BuitenGewoonZw
https://www.instagram.com/buitengewoonzwartewaterland/
https://www.zwartewaterland.nl/nieuws