Ontwikkelingen op unieke hooiberglocatie

Ontwikkelingen op unieke hooiberglocatie

Wethouder Coster kreeg woensdagmiddag een slinger overhandigd van Adriaan Velsink van de Werkgroep HooiDelta. Daarmee kan hij desgewenst de nieuwe herbergen aan de Stadsweg ‘bedienen’. “Mooi dat er ontwikkelingen zijn op deze unieke locatie”, aldus Coster.

Want uniek is de plek met een groepje hooibergen. Vroeger stonden overal in de regio en op de Veluwehooibergen bij elkaar. Bijvoorbeeld van stadsboeren die zelf geen land bij huis hadden. Overal werden ze in de loop der tijd opgeruimd, ook bijna in Hasselt, maar een masterplan moet de locatie redden. Met de restauratie van twee hooibergen door Authentiek bouw uit Nieuwleusen is daarmee start gemaakt.

Verdere plannen worden vermoedelijk later dit jaar bekendgemaakt. Als het aan de Werkgroep ligt, komen er straks kantoorruimte en ateliers op de locatie. Bij de restauratie van de eerste twee hooibergen heeft Atelierbouw gebruikgemaakt van materialen uit de regio. Het hout komt uit Staphorst, de materialen uit Zwartsluis en de verf uit Genemuiden.

De Rijksuniversiteit Groningen, de IJsselacademie en de bekende historicus, Wim Coster, hebben op verzoek van de werkgroep en de gemeente Zwartewaterland de geschiedenis van de hooiwinning in deze streek in kaart gebracht. Dit heeft geleid tot een rapport “Van Oerbos tot Hooiland” dat met de vele verhalen en afbeeldingen te zien en te beluisteren is op www.hooidelta.nl. Dit onderzoek is mede mogelijk gemaakt door de provincie Overijssel en de Stichting Namez.

Vanaf 10 april 2019 is de geschiedenis van de hooiwinning in deze regio ook in beeld te zien. In de Veldschuur is voor het komende seizoen een tentoonstelling ingericht over “Hooi, hooien en de hooiers” in ons gebied. Daarvoor vormt het hierboven genoemde onderzoek de basis. Gedeputeerde Hester May en burgemeester Eddy Bilder openen op 9 april deze tentoonstelling. Meer info: www.hooidelta.nl bron;www.hasseltactueel.nl