Wonen; dilemma’s en lichtpuntjes.
https://www.destadskoerier.nl/…/raadscolumn-bgz-wonen…
Bouwen, bouwen, bouwen. BGZ gunt iedereen een dak boven het hoofd maar gaat dat wel lukken? Zwartewaterland wil voor 2030 bijna duizend nieuwe woningen bouwen. Een heel mooi streven. We maken ons sterk voor woningen voor jongeren, levensloopbestendige woningen, seniorenwoningen, sociale huurwoningen. Je wordt bijgepraat tijdens een raadsbijeenkomst en verlaat optimistisch het gemeentehuis. Het bedrag dat starters kunnen lenen van de gemeente gaat omhoog, er staan mooie bouwplannen klaar voor uitvoering nu of de komende jaren. Maar na elk positief bericht volgen de negatieve berichten elkaar weer in rap tempo op. De volgende morgen lees je in de krant: De bouw van bijna honderdduizend woningen loopt door het wegvallen van de ‘bouwvrijstelling’ forse vertraging op. Dit blijkt uit onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) in opdracht van branchevereniging Bouwend Nederland.
Vorig jaar november haalde de Raad van State een streep door de bouwvrijstelling. Die maakte het tot dan toe mogelijk om door te bouwen tijdens de stikstofcrisis, doordat de stikstofuitstoot van bouwbedrijven niet werd meegeteld in de vergunning. Nederland negeerde zo Europese wetgeving, maar dat mag niet langer. Bouwbedrijven moeten sinds de uitspraak voor elk bouwproject stikstofberekeningen maken. De bouw kan natuurlijk zelf ook maatregelen nemen zoals het wagen- en machinepark elektrificeren zodat een bouwproject toch door kan gaan. Dit kost niet alleen veel geld maar vooral ook veel tijd. Volgens het EIB duurt het nog jaren voordat bouwers zo ver zijn. Als het aan de bouwbranche ligt, komt er een einde aan de verplichting om voor elk bouwproject een stikstofberekening te doen. Minister De Jonge liet donderdag weten dat er gewerkt wordt aan een ‘generieke voortoets’, maar niet valt te zeggen hoelang dit nog duurt.
Het is afgelopen met ‘geitenpaadjes’ is de boodschap. Stikstof lijkt het nieuwe ‘goud’ maar hoe kunnen we dat eerlijk verdelen en ook de uitstoot terugdringen? Het raakt ons allemaal, de agrarische sector, de industrie maar ook onze inwoners die in de rij staan voor een woning. Boeren uitkopen lijkt een weg die nu bewandeld wordt. Maar wat lost dat op als de stikstof uit Zwartewaterland verkocht wordt om bijvoorbeeld een weg in Zeeland aan te kunnen aanleggen. Moet de gemeente actief op pad om deze stikstof op te kopen? Je begrijpt het al, dilemma’s te over.
Toch ziet BGZ een lichtpuntje; de te bouwen woningen in Zwartewaterland mogen nu met voorrang toegewezen worden aan woningzoekenden die economisch en/of sociaal gebonden zijn.
Fractie BGZ: Kira Fijn, Eelko Felix, Linda van Veen, Sander Hartman, Martin van der Voort en Sander Brouwer