Uw omgeving

Uw omgeving

Uw omgeving!

U heeft vast wel eens gehoord van een bestemmingsplan. In zo’n plan heeft de gemeente beschreven hoe een gebied er uit zou moeten zien en wat er gebouwd mag worden. Zo’n plan bepaalt dus ook of er binnen dat gebied bijv. een sportcomplex, windmolen, winkel, camping of bedrijf is toegestaan.

Binnen zo’n bestemmingsplan is het omgevingsrecht van toepassing.  Dit klinkt wat technisch, maar betekent dat binnen dat recht tientallen wetten gelden. Dat aantal is veel en kan onoverzichtelijk en onduidelijk zijn. Om het voor de overheid en u overzichtelijker en eenvoudiger te maken, is de Omgevingswet in de maak.  Deze nieuwe wet moet er o.a. voor zorgen dat rekening wordt gehouden met verschillende belangen in een gebied, vergunningsaanvragen vlotter verlopen, duurzame projecten gestimuleerd worden en er meer ruimte is voor particuliere ideeën.

Met de invoer van de Omgevingswet gaan alle bestemmingsplannen over in één Omgevingsplan. Zwartewaterland zal, naar verwachting in 2021, beschikken over in één Omgevingsplan. Dit plan bestaat dan weer uit verschillende deelgebieden. Ook het  gebied waar u woont of werk zit daar tussen!

Gemeente Zwartewaterland heeft in aanloop naar de Omgevingswet ‘Reisbureau Kijk ‘38’ in het leven geroepen. Hier kunt u aangeven hoe u tegen fijn wonen, werken en leven in Zwartewaterland aankijkt. Het bureau staat 15 mei op de markt in Genemuiden en 17 mei op de markt in Hasselt. Zo krijgt u de gelegenheid vooraf actief meedenken over de inhoud. Wanneer het Omgevingsplan eenmaal is opgesteld,  mag u er opnieuw wat van vinden voordat het plan definitief wordt. Dus, heeft u ideeën of bedenkingen? Laat het de gemeente weten!  Het gaat tenslotte om uw omgeving.

Kira Fijn

Raadslid BGZ

Voor meer digitale info: www.zwartewaterland.nl/omgevingswet/omgevingsvisie