Beter Geen Zwerfafval

Beter Geen Zwerfafval

Afgelopen zaterdag waren er twee opruimacties voor zwerfafval in Zwartewaterland. De eerste was op uitnodiging van Johan Snel van De Olde Soldoat in Genemuiden. Om 7 uur ‘s ochtends is BGZ aanwezig na de spontane oproep van Snel om de ‘Buiten Gewone Zooi’ langs de uiterwaarden van Cellemuiden en de randweg bij Genemuiden op te ruimen. Tegelijkertijd werd er in het kader van NLDoet in Hasselt bij natuurreservaat ‘de Brommerd’ achtergebleven zwerfvuil opgeruimd. ‘Met het hoge water komt alles wat drijven wil in dit gebied terecht. Nu de waterstand weer lager is, blijft het zwerfvuil achter in de uiterwaarden’, vertelt boswachter Johan Dammers van Staatsbosbeheer. Ook hier was BGZ van de partij. Na een ochtend ruimen met verschillende vrijwilligers was een tractor-kar vol met zakken zwerfafval het schrikbarende resultaat. Tuintafels, stoelen, flessen, blikjes, een draaitelefoon, piepschuimkorrels, plastic zakken, van alles werd gevonden. Natalie Moorman van BGZ: ‘Het is daarom goed dat dit soort initiatieven er zijn. Tegelijkertijd zou het niet nodig moeten zijn dat we onze omgeving -vaak achteloos- vervuilen’.

De ‘Statiegeldalliantie’ is momenteel een actueel onderwerp in de landelijke en lokale politiek. De voltallige raad van gemeente Zwartewaterland heeft onlangs al ingestemd met het initiatief om als gemeente Zwartewaterland aan te sluiten bij deze alliantie. Bernita van Dijk van BGZ vertelt: ‘In de Statiegeldalliantie verenigen milieuorganisaties, bedrijven, lokale overheden, burgerinitiatieven en ieder ander die zwerfafval beu is zich. Samen roepen ze de regering op om structurele en eerlijke oplossingen door te voeren in de vorm van statiegeld op alle PET-flessen en blikjes. Statiegeld, zo zien we onder andere in Duitsland, zorgt namelijk voor veel minder zwerfafval. Hierdoor minder dierenleed, minder opruimkosten en betere recycling van waardevolle materialen. Toch is de lobby van de producten, verpakkingsindustrie en supermarkten sterk. Deze groep wil eigenlijk geen statiegeld. Afgelopen week kwam dan ook het bericht dat de staatssecretaris pas in 2021 met statiegeld op flesjes wil komen en dat statiegeld op blikjes voorlopig helemaal niet komt.’

‘Daarom zullen we het voorlopig dus grotendeels zelf moeten doen’, vervolgt Moorman. BGZ stelt daarom voor om een concreet plan van aanpak voor zwerfafval uit te werken binnen gemeente Zwartewaterland. Dit om onze leefomgeving schoner te krijgen en vooral ook te houden. Onderdelen in dit plan zouden moeten zijn: beginnen met daadwerkelijk handhaven op bedrijven en instellingen binnen de gemeente die er een rommel van maken; vuilnisbakken plaatsen op plekken waar veel rommel ontstaat en deze ook regelmatig ledigen. Als gemeente direct geconstateerd zwerfafval in Zwartewaterland opruimen “Schoon houdt namelijk schoon”. Ook op scholen bij de jeugd bewustwording creëren door meer aandacht te besteden aan de gevolgen van zwerfafval. Als laatste, net als veel ander gemeenten aansluiten op de app “BuitenBeter”. Meldingen kunnen dan door inwoners direct aan de gemeente worden doorgegeven met foto en plaats. Van Dijk besluit tot slot: ‘Op deze manier gaan we -om een woordgrapje te maken- van een ‘Buiten Gewone Zooi’ naar ‘Beter Geen Zwerfafval’.

verkiezing#verkiezingen#gr2022#kies#100%lokaal#stem#uw belang#stem lijst 4#stem BGZ#BGZ

https://www.facebook.com/BuitenGewoonZwartewaterland
https://twitter.com/BuitenGewoonZw
https://www.instagram.com/buitengewoonzwartewaterland/
https://www.zwartewaterland.nl/nieuws