Stentor: ‘Burger staat centraal’

Stentor: ‘Burger staat centraal’

Bron: De Stentor
24 februari 2018 (door Cor van Dalen)

Bijna dertig jaar nadat Kira Fijn (toen nog onder haar meisjesnaam Bulten) een bronzen medaille won bij de Europese zwemkampioenschappen, gaat ze voor politiek succes.
De voormalig topzwemster is lijsttrekker voor de nieuwe politieke partij Buitengewoon Zwartewaterland, een club die volgens Fijn een frisse wind wil laten waaien in lokale politiek. Al had ze tot voor kort geen politieke aspiraties en is het lijsttrekkerschap een sprong in het diepe.

Een frisse verschijning is de 44-jarige inwoonster van Hasselt zeker met haar wapperende rode krullen. En op haar mondje gevallen is ze ook niet, zo blijkt wel tijdens het gesprek waarin partijvoorzitter Eelko Felix af en toe bijvalt. Waar ze vroeger met krachtige slagen in het water haar tegenstanders te lijf ging, zo zal ze in de politieke arena het debat met de andere fracties aan gaan. Er is nog een maar, BGZ moet op 21 maart wel voldoende stemmen halen.

,,Ik interesseer mij voor politiek, heb er de afgelopen jaren ook regelmatig mee te maken gehad. Het is eigenlijk begonnen met bijeenkomsten rond de aanleg van glasvezel in het buitengebied. Daar kwam in contact met mensen die rondliepen met plannen voor een nieuwe partij. Hun ideeën spraken mij aan. De groep is langzamerhand uitgebreid en nu bestaat de achterban uit zestig mensen. Een heel gemêleerd gezelschap met allemaal ankers in de samenleving.”

,,Dat vinden wij niet. Op wat er al is in de gemeente zijn wij een prima aanvulling voor iedereen, ongeacht religie, afkomst, leeftijd of geslacht. De landelijke partijen hebben allemaal hun eigen ideologie. Daar is niets op tegen, maar wij gaan het lokaal anders doen.” ,,Nee. Laat duidelijk zijn, wij zijn nergens op tegen, maar vinden dat een gemeente de regels moet naleven. Als je doelt op de reconstructie van de N331 is de gemeente op fouten in procedures gewezen, BGZ staat voor een open, begrijpelijke manier van politiek bedrijven. Integriteit staat daarbij voorop. De lokale overheid is er voor de inwoner.”

,,Er moet een cultuuromslag komen in de communicatie naar de burgers. Wij vinden dat inwoners van Zwartewaterland veel te weinig en veel te laat worden betrokken bij de besluitvorming. Er wordt door de zittende politici allemaal gesproken over burgers en niet met burgers. Alles gebeurt vanuit het gemeentehuis. BGZ stelt de inwoner centraal en wil die in een vroegtijdig stadium bij plannen betrekken. Dat voorkomt een hoop ergernis, onvrede, weerstand en rechtszaken. De tijd van ‘wij weten wat goed voor u is’ is echt voorbij.”

,,Verjonging, verfrissing, een luisterend oor voor onze inwoners en een hoop plezier. In de gemeenteraad zitten toch vooral vijftigers en zestigers. De gemiddelde leeftijd van onze vier eerste kandidaten is 40 jaar. Zelf ben ik 44. Het gaat er hier heel traditioneel aan toe. Tradities moet je soms koesteren, maar je moet ook met de tijd mee. Besturen en kiezen op basis van inhoud in plaats van jarenlange tradities.”

 

 

 

verkiezing#verkiezingen#gr2022#kies#100%lokaal#stem#uw belang#stem lijst 4#stem BGZ#BGZ

https://www.facebook.com/BuitenGewoonZwartewaterland
https://twitter.com/BuitenGewoonZw
https://www.instagram.com/buitengewoonzwartewaterland/
https://www.zwartewaterland.nl/nieuws